O nama - Prsuti.eu

TRADICIJA OD 1698.
Idite na sadržaj
PRŠUTANA IVIĆ
______________________________
LOKACIJA - MILJEVAČKI PLATO


Najbolji pršuti se smatraju s područja Miljevaca - Drniša, gdje na poznati Miljevački pršut najviše utječe bura koja struji tim područjem uz posebnu cirkulaciju zraka "kanjona" rijeke Krke. Na hladnoj i britkoj dalmatinskoj buri, začinjeno mirisima morske soli, mediteranskog bilja i ljekovitih trava, u idealnoj mikroklimi Miljevačkih ravni odvija se završni proces sušenja i sazrijevanja autohtonih delicija ovog podneblja. O kvaliteti Miljevačkog pršuta svjedoči to da je upravo on poslužen na dvoru kraljice Elizabete II. u njezinoj krunidbenoj 1953. godini, kao i 2002. na proslavi 50. obljetnice krunidbe.
TRADICIJA

Onako kako se pršut u ovim krajevima proizvodio stoljećima, tako se i danas pravi u pršutani  Ivić u mjestu Drinovci na Miljevcima.
Do Domovinskog rata bila je to najveća privatna pršutana na području bivše države. U Domovinskom ratu pršutana je spaljena, a obitelj Željka Ivića odlučila je o svom trošku obnoviti objekte kapaciteta čak 80.000 komada te slasne i nadaleko čuvene slane delicije. Pršutana »Ivić« i danas je najveća tradicijska pršutana u Hrvatskoj. Trenutačno se u njoj nalaze deseci tisuća komada pršuta i pancete. Sastoji se od  velikih prostora hladnjača, prostora za pripremu mesa, prostorija u kojima se meso provjetrava i rezaonica....
»Naš je proizvod jedinstven jer se nalazimo na takvom području koje odvajkada daje odličnu kvalitetu. Područje Miljevaca u godini ima samo dva maglena dana, a bure koja stiže s okolnih planina ovdje je u izobilju. Dalmatinski krš prepun je ljekovitog bilja, a suhe grane na kojima sušimo meso dodatni su začin za miljevačkog pršut«,

Proces proizvodnje drniškog pršuta traje između 12 i 18 mjeseci, dakle tri puta dulje od industrijskog. Tržište, i dalje traži domaći pršut koji, u usporedbi s talijanskim, sušenjem znatno više gubi na težini. Primjerice, domaći pršut 'kalira' oko 42 posto, a talijanski 32 posto.
PRETPLATITE SE NA NAŠU  MAILING LISTU:


GASTRO CAPITAL d.o.o.
ADRESA UREDA:

KAPTOL 23
10 000 ZAGREB

PRŠUTANA:

IVIĆI 7
22324 DRINOVCI
Telefon +385 1 4824 899
Email: prodaja@prsuti.eu
Povratak na sadržaj